Gebitsproblemen bij konijnen herkennen en voorkomen
Gebitsproblemen bij konijnen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je konijn. Dierenarts Natascha Kolsteren werkt al 15 jaar als dierenarts; konijnen & knaagdieren hebben haar speciale interesse. Ze beantwoorde voor ons onderstaande vragen over het konijnengebit en hoe je gebitsproblemen bij je konijn kunt herkennen en voorkomen.
Wat horen konijnen van nature te eten?
Konijnen zijn herbivoren (planteneters) en van nature eten ze een grote variatie aan kruiden, planten en grassen. Een groot deel van de dag zijn ze bezig met het verzamelen en vermalen van hun voedsel.
Hoe ziet het gebit van een konijn eruit?
Konijnen zijn geen knaagdieren, maar behoren tot de haasachtigen. Ze hebben ook 4 snijtanden, maar direct achter de 2 bovenste snijtanden hebben ze nog 2 stifttandjes. Verder heeft een konijn 22 kiezen; 6 bovenin aan iedere kant en 5 onderin aan iedere kant. Bij zowel konijnen als knaagdieren groeien de tanden het hele leven door. Bij konijnen kan dit tot wel een centimeter per maand zijn.
Hoe werkt het gebit van een konijn?
De snijtanden zijn om voedsel te “knippen”, bijvoorbeeld om een grasspriet af te bijten en de kiezen zijn om voedsel verder te vermalen.
Hoe herken je gebitsproblemen?
Het begint vaak met vermageren, het is daarom heel belangrijk om je dier regelmatig te wegen. Daarnaast kan je konijn stoppen met eten of problemen krijgen bij het eten; voedsel uit de bek laten vallen of heel selectief eten (wel brokjes, geen hooi of andersom).
Mogelijke andere symptomen:
- scheve snijtand
- afgebroken tand
- traanoog
- kwijlen
- loopneus
Heb je het vermoeden dat je konijn last heeft van zijn gebit? Ga er dan mee naar de dierenarts. Een scheve tand kun je zien zitten, maar haakjes op de kiezen zie je niet en deze kunnen problemen geven op de wang, het gehemelte of de tong. Er kunnen verwondingen ontstaan of zelfs abcessen vormen.
Wat is belangrijk voor een gezond gebit?
Gebitsproblemen kunnen aangeboren of erfelijk zijn, maar ook ontstaan door ziekte of trauma (bijvoorbeeld een afgebroken tand of een scheefgroeiende tand door een harde klap). Ook slechte voeding kan gebitsproblemen veroorzaken; het is daarom heel belangrijk dat je een voeding kiest die afgestemd is op de behoefte van je dier, met de juiste hardheid, voedingsstoffen en structuur. Een konijn heeft 2 soorten kauwbewegingen: horizontaal en verticaal en om een natuurlijke tandslijtage na te bootsen is het belangrijk om met name de horizontale kauwbewegingen te stimuleren. Biks valt erg snel uit elkaar in de bek, het is daarom beter om een geëxtrudeerde, krokante brok te kiezen, zoals bijvoorbeeld Care+ of Care+ Nature. Een goede hardheid zorgt voor een zo natuurlijk mogelijke slijtage van het gebit. Naast brokken is het belangrijk om een goede kwaliteit hooi te geven. Voor hooi geldt; hoe hoger het vezelpercentage, hoe beter. Het is dan ook verstandig om Timothy hooi te kiezen; hiervan is het vezelgehalte veel hoger (34%) dan van het 'gewone' alfalfa hooi (25%).
Zorg goed voor je konijn, geef je konijn afleiding en aandacht en geniet van je konijn!