Een nestje kittens op komst: de dracht
Een nestje kittens is natuurlijk een van de leukste dingen die er is. Je wilt goed voorbereid te werk gaan om de dracht goed te begeleiden en de kittens een goede start te geven. We helpen je graag met informatie en tips over de dracht, de bevalling en de zorg voor de moederpoes en kittens. Bekijk ook onze handige checklist en notitiepagina's die je kunt printen en bij de hand kunt houden. Zo ben je optimaal voorbereid.
Duur en nestgrootte
De dracht van je kat hangt samen met de grootte van het nest. Gerekend vanaf de eerste dekking kun je 63-65 dagen aanhouden voor de uitgerekende datum. Kleinere nestjes hebben vaak een iets langere draagtijd dan grote nestjes. Je dierenarts kan helpen bij het inschatten van het te verwachten aantal kittens. Je dierenarts kan proberen de vruchtblaasjes in de baarmoeder te voelen tussen de 19-27 dagen van de dracht. Vanaf dag 27 verstrijken de vruchtblaasjes en zijn de kittens pas weer te voelen vanaf dag 40. Een andere optie is om vanaf ongeveer 23 dagen dracht een echo laten maken door de dierenarts.
Vanaf 40 dagen dracht kan er een röntgenfoto gemaakt worden om te kijken of de poes drachtig is en om het aantal kittens te schatten. Zo zijn er drie verschillende manieren waarop je kunt bepalen of je een groot of klein nest verwacht. Dit is altijd fijn om te weten in verband met de voorbereidingen. Let op het schatten van het precieze aantal kittens is lastiger bij grotere nesten.
Ondersteuning tijdens de dracht
In de vijfde week van de dracht nemen de kittens steeds meer ruimte in de buik in beslag. De maag van de moederpoes heeft minder ruimte, maar ze heeft wel veel voedingsstoffen nodig. Geef daarom in deze periode een geconcentreerde voeding en verdeel het over meerdere porties per dag. Een geconcentreerde voeding bevat meer calorieën, zodat de moederpoes met weinig grammen voeding per dag toch heel veel voedingsstoffen binnen krijgt. Vaak wordt voor het kittenvoer gekozen dat de kittens later ook kunnen gaan eten. Informeer bij je dierenspeciaalzaak naar een geschikte voeding voor de moederpoes.
Als je de moederpoes iets extra’s wilt geven met de juiste voedingsstoffen, kun je haar ook Beaphar Lactol Kitten Milk geven. Probeer de poes in een optimale conditie te houden, niet te dik en niet te dun. Als de poes te dik wordt kan er ook vet rond het geboortekanaal afzetten, dit bemoeilijkt de bevalling. Bij een te schrale conditie levert de poes direct veel in tijdens en na de bevalling. Als de poes helder, taai, en soms iets melkachtig wit gekleurd slijm verliest is de bevalling vaak nabij. Indien je dit ziet bevalt de poes vaak binnen 24 uur.
Maak tijdens de dracht van je kat afspraken met je dierenarts over de bevalling. Kun je hem/haar op elk tijdstip bellen, komt hij/zij dan naar jou toe, wat moet je doen als je hem/haar even niet kunt bereiken, enz. In de meeste gevallen verloopt een bevalling zonder complicaties, maar het is altijd fijn om dit soort afspraken te maken voor het geval er extra ondersteuning nodig is.