Kat stinkt uit de bek: oorzaken en oplossingen
Dat een kat stinkt uit de bek is een probleem dat best vaak voorkomt. Je kat kruipt gezellig bij je op schoot, miauwt een keer richting je gezicht en dat ruikt niet echt fris… Is dat wel normaal? Waar komt die lucht vandaan, en ook niet onbelangrijk: wat kun je eraan doen? We vertellen je er graag meer over.
Is het normaal dat mijn kat uit de bek stinkt?
Een kattenadem heeft een andere geur dan onze eigen adem, dat is gewoon zo. Als je kat ineens meer uit de bek ruikt dan anders of de geur heel anders is, dan is het wel belangrijk om na te gaan of er misschien sprake is van een onderliggend gebitsprobleem of gezondheidsprobleem.
Je kat stinkt uit de bek: mogelijke oorzaken
Als je kat een stinkende adem heeft kan dat verschillende oorzaken hebben:
Niet medische oorzaak
Het kan natuurlijk zijn dat je kat regelmatig iets opeet waar de bek minder fris van gaat ruiken. Denk aan dode muizen, vogels of andere prooidieren. Gevolg: je kat stinkt uit de bek. Daarnaast likt je kat zich ook schoon. Heeft je kat door de viezigheid gelopen dan komt dit dus ook in de bek terecht. Daar gaat je kat uiteraard ook niet echt frisser van ruiken.
Medische oorzaken
Als je kat uit de bek stinkt kunnen er echter ook medische oorzaken een rol spelen. Heel vaak zijn gebitsproblemen de boosdoener. Tandsteen, tandvleesontstekingen en rotte kiezen kunnen voor een vieze adem zorgen. Als er iets vast zit in de bek kan er een ontsteking ontstaan die voor een onaangename lucht zorgt. Helaas laten katten vaak bijna niet merken dat ze last hebben van het gebit. Het is daarom belangrijk het gebit regelmatig te laten controleren. Een slechte adem kan ook door nierproblemen, leverproblemen, maag-/darmproblemen, tumoren in de bek of diabetes ontstaan.
Wat kun je doen als je kat uit de bek stinkt?
Stinkt je kat ineens meer uit de bek of ruikt het anders dan normaal dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Die kan beoordelen of de vieze lucht door een medisch probleem komt en behandelen indien nodig. Bij gebitsproblemen is vaak een gebitsbehandeling nodig waarbij tandsteen wordt verwijderd en eventuele rotte tanden of kiezen getrokken worden.
Met een goede gebitsverzorging zijn gebitsproblemen bij je kat te voorkomen.Tandenpoetsen blijft hiervoor de beste oplossing, hoe je dit kunt aanpakken lees je in ons artikel Tandenpoetsen bij hond en kat; zo doe je dat! maar als je kat dit niet toe laat zijn er nog verschillende andere producten waarmee je de vorming van tandplak en tandsteen tegen kunt gaan. Met een goede gebitsverzorging kunnen dure dierenartsingrepen voorkomen worden én ruikt de bek van je kat vaak een stuk frisser!