Kat laat scheten? Dit kun je eraan doen!
Laat je kat scheten? Heel vervelend natuurlijk, maar er is vaak iets aan te doen. Een scheet is eigenlijk gewoon lucht of gas. Winderigheid bij katten ontstaat vaak doordat bepaalde voedingsmiddelen niet goed worden verteerd. De bacteriën in de dikke darm breken de resten verder af en produceren daarbij gas. Een andere, minder vaak voorkomende oorzaak, is dat de kat teveel lucht mee in slikt. Ook deze lucht wil het lichaam graag kwijt.
Dat je kat een keer een scheet laat kan natuurlijk, misschien iets verkeerd gegeten of een verminderde weerstand. Niet iets om je direct zorgen over te maken. Als het vaker terug komt of lang duurt is er meer aan de hand. We zetten de drie meest voorkomende oorzaken van winderigheid bij katten én bijbehorende tips voor je op een rijtje.
3 oorzaken waarom een kat scheten laat
- Slecht verteerbaar kattenvoer
Kattenvoer dat veel ingrediënten bevat die slecht verteerbaar zijn geeft een grote kans op winderigheid bij je kat. Als je kat dus veel last heeft van winderigheid kan het verstandig zijn om over te stappen op een andere, beter verteerbare voeding. Stap wel geleidelijk over, want anders kunnen de darmen ook van streek raken. Geef ook niet continu allerlei verschillende voedingen door elkaar heen.
- Voedselallergie
Een hoogwaardige voeding kan toch winderigheid veroorzaken als je kat last heeft van een voedselallergie. Bij een voedselallergie kan je kat bepaalde eiwitten slecht verdragen. Stel dat je voeding geeft waar kip in zit, maar je kat is hier allergisch voor dan kunnen de darmen hier door van slag raken. Het gevolg is vaak krampen, winderigheid en vaak ook klachten als jeuk of huidinfecties. Probeer de oorzaak te achterhalen en overleg met je dierenarts of dierenspeciaalzaak hoe je de voeding het beste aan kunt passen.
- Ziekte of ouderdom
Winderigheid kan ook ontstaan door een darmprobleem of parasieten, bijv. een wormbesmetting. Is het al even geleden dat je je kat ontwormd hebt dan zou dit kunnen helpen. Bij oudere katten komt vaker winderigheid voor, dit heeft er mee te maken dat ze vaak wat meer moeite met de spijsvertering krijgen. Merk je een plotselinge verandering en/of ziet de ontlasting er niet goed uit (bloed in de ontlasting, erge stank, te zacht, vreemd van kleur ?) dan is het verstandig even contact op te nemen met je dierenarts.
Wat kun je nog meer doen tegen winderigheid bij je kat?
Het is altijd belangrijk om eerst de oorzaak van winderigheid vast te stellen en indien mogelijk aan te pakken. Daarnaast zijn er producten verkrijgbaar die een goede spijsvertering bevorderen en op die manier winderigheid tegengaan.
Een kuur met Beaphar Darmreiniger kan bijvoorbeeld helpen. Dit product werkt op basis van natuurlijke vezels en brengt de darmen weer in balans.