Mijn kat sproeit, wat nu?
Een kat sproeit van nature om zijn territorium af te bakenen. Zo laten ze weten wat hun plek is. Als een kat sproeit is dit dus een vorm van communicatie en wil hij iets duidelijk maken.
Wist je dat dit gedrag zowel bij poezen als katers voor komt? Poezen kunnen hier bijvoorbeeld mee laten weten dat ze vruchtbaar zijn en op zoek zijn naar een partner. Het is dus heel normaal als een kat dit gedrag vertoont, zowel voor poes als kater.
Sproeien en plassen in huis, het verschil
Of je kat sproeit of plast is een groot verschil. Wat je er aan kunt doen hangt ook samen met welk gedrag je kat vertoont. Kijk goed naar je kat als hij het gedrag vertoont en probeer vast te stellen of het sproeien of plassen is.
Hoe herken je een sproeiende kat
Meestal staat een kat op vier poten als hij sproeit. De urine wordt dan recht naar achteren gespoten, de staart is dan recht omhoog en trilt.
Over het algemeen zijn het kleine hoeveelheden urine en scheidt de kat ook geurstoffen uit. Het ruikt dan erg sterk en kan daardoor plakkerig of vettig zijn. Let op: soms kan het zijn dat de kat sproeit terwijl hij gehurkt zit, dus kijk goed. Als er vettigheid of een sterke geur bij de urine zit zal het zeer waarschijnlijk sproeigedrag zijn.
Hoe herken je een plassende kat
Bij het plassen gaat de kat gehurkt zitten. Hierbij worden ook grotere hoeveelheden urine uitgescheiden en is geen vettigheid/plakkerigheid. Het is voornamelijk de typische houding die het verschil in plassen en sproeien duidelijk maakt. Wil je meer lezen over ongewenst plassen? Lees dan ons artikel: Kat plast in huis: hoe los ik dit op?
Wat vertelt je kat als hij/zij sproeit
Katten communiceren met allerlei signalen. Zo “praat” een kat als hij miauwt, kopjes geeft en ook als hij sproeit. Primair sproeit je kat als afbakening van zijn terrein of om andere katten, dit geldt voornamelijk voor katers. Poezen kunnen sproeien als ze vruchtbaar zijn om te laten weten dat ze op zoek zijn naar een partner.
Ook kan het zijn dat je kat sproeit of naast de bak plast om aan te geven dat hij pijn heeft of gestrest is. Het is dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Neem altijd ook contact op met je dierenarts om te kijken of er een medische oorzaak is voor het gedrag. Een kat sproeit altijd met een reden.
Je kat sproeit; tips en maatregelen die je kunt nemen
Wil je het sproeigedrag van je kat voorkomen? Dan is het tijd voor actie, want hoe langer het gedrag bestaat hoe kleiner de kans is dat je het kunt oplossen.
Tip 1: Medische oorzaak
Het allerbelangrijkste in de aanpak bij het verhelpen dat je kat sproeit is dat je er zeker van bent dat er geen medische oorzaak is. Bij urinewegproblemen (zoals blaasgruis en blaasontsteking), nierfalen en suikerziekte zien we dat katten veel plassen. Dit kan ook op ongewenste plaatsen zijn.
Zelfs gewrichtspijn kan een kat belemmeren om te plassen op de kattenbak, hij zoekt dan een andere plaats in de hoop dat het daar geen pijn doet. Neem altijd eerst contact op met je dierenarts om alle medische zaken uit te sluiten.
Tip 2: Hormonen
Heb je een niet-gecastreerde poes of kater (open poes of kater) die sproeit in huis, dan is het mogelijk dat de hormonen een rol spelen. Castratie veroorzaakt een verandering in de hormoonhuishouding en het is goed mogelijk dat het gedrag na castratie stopt.
Als een kat sproeit en hij dit gedrag al langere tijd vertoont, kan het ook een gewoonte geworden zijn. Het is dan mogelijk dat de kat na de castratie het gedrag toch blijft vertonen. Het is dan nog moeilijk om af te leren.
Tip 3: Schoonmaken
Verwijder de urine heel goed na het sproeien. Gebruik geen echte schoonmaakmiddelen, want dit kan het gedrag stimuleren. Beaphar Vlekweg breekt op natuurlijke wijze nare geurtjes af. Prettig voor jou als baasje, maar heeft tevens niet het stimulerende effect wat diverse schoonmaakmiddelen hebben.
Als het goed droog is kun je gedurende minimaal 1 maand de plaats dagelijks inspuiten met Beaphar CatComfort spray. Dit helpt nieuw markeergedrag voorkomen.
Zorg uiteraard aanvullend voor voldoende kattenbakken (= 1 per kat die in huis leeft + 1 extra bak) en schone kattenbakken. Dit bevordert het gebruik van de kattenbak en helpt dus bij het voorkomen dat je kat sproeit.
Tip 4: Ondersteunende producten
Je kunt je kat helpen door zich veilig en op zijn gemak te voelen. Katten doen dit zelf ook. Als je kat bijvoorbeeld een kopje geeft laat hij feromonen achter op die plaats. Hij laat dan weten: dit is een veilige plaats, of dit is een prettig persoon om bij te verblijven. Katten die zich veilig en vertrouwd voelen zullen ook minder snel probleemgedrag vertonen.
Beaphar CatComfort bevat een kopie van het lichaamseigen feromoon van de kat. Als je dit product gebruikt geeft dit een geruststellend gevoel en het helpt tevens markeringsgedrag voorkomen. Beaphar CatComfort is verkrijgbaar als spray en verdamper.
Tip 5: Stress/gedrag
Katten zijn hele stressgevoelige dieren. Een verandering in de omgeving (zoals een kerstboom in huis of het verplaatsen van meubels) kan al stress opleveren. Katten hebben het liefst een vaste routine die elke dag precies hetzelfde is.
Wat moet je NIET doen als je kat sproeit
Straf je kat niet als hij sproeit of plast naast de bak. Het is geen opzet om je te plagen. Je kat wil je graag iets duidelijk maken. Als je de kat gaat straffen zal hij het niet begrijpen en dit alleen maar veel stress opleveren. Je kunt het probleem hier zelfs mee verergeren.
Kom je er met bovenstaande tips niet uit? Neem contact op met een gedragsdeskundige. Een gedragsdeskundige kan je helpen de oorzaak van het sproeien van je kat te achterhalen en helpen bij het oplossen van het gedrag als bovenstaande zaken niet/onvoldoende helpen.