Kitten opvoeden: Handige tips & trucs!

Eindelijk is het zo ver: je kitten mag mee naar huis. En nu ligt er voor jou een belangrijke taak; tijd om je kitten te gaan opvoeden. Een nieuwe kitten bij jou in het gezin is op en top genieten van de kleine doerak en misschien soms een beetje spannend. Zorg met deze opvoedtips dat je je kitten een gezonde basis geeft voor een zelfverzekerd en gelukkig leven, en natuurlijk een goede band met jou!

Alles in huis voor het opvoeden van je kitten?

Bij een kitten opvoeden is het belangrijk om een aantal dingen in huis te hebben. Denk bijvoorbeeld aan mandjes, speelgoed, een borstel, een nagelknipper en een krabpaal. Maar daar blijft het niet bij natuurlijk, kijk bij onze checklist kitten benodigdheden voor een complete lijst en bepaal wat je nodig hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tips om je huis kittenproof te maken

Net als bij een baby of puppy is het ook bij een kitten opvoeden belangrijk om je huis voor te bereiden. Je kitten weet nog bijna niets van de wereld om zich heen en moet stapje voor stapje leren wat wel en niet mag en je wilt gevaarlijke situaties vermijden. Bij een kitten opvoeden is het dus verstandig om je huis kittenproof te maken. Wij helpen je graag met ideeën hoe je dit kunt doen.

  • Kittens willen graag ontdekken, zorg daarom dat ze niet bij giftige dingen kunnen.
    Je kunt hierbij denken aan planten die voor katten giftig zijn, medicijnen, bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen, en etenswaren (bijv. chocolade). 
  • Let op dat er geen dingen in huis rondslingeren die je kitten makkelijk in kan slikken.
    Denk bijv. aan muntjes, elastiekjes, naalden of stukjes speelgoed. 
  • Denk aan losliggende snoeren en kabels.
    Berg ze op of zet ze vast met daarvoor geschikt materiaal.Huis kittenproof maken
  • Geef breekbare dingen een veilig plekje.
    Heb je een mooi beeldje op de vensterbank staan? Grote kans dat de kitten hem per ongeluk op de grond laat vallen. Zet alles wat breekbaar is het liefst op een plek waar jouw kleine avonturier er niet bij kan.
  • Let op dat je kitten nergens in vast kan komen te zitten.
    Denk hierbij aan wasmachine, droger, gordijnen, kantelramen, touwtjes van bijvoorbeeld jaloezieën etc. 
  • Zorg ervoor dat de kitten niet uit de wc kan drinken of erin kan vallen.
    Ja, zelfs hier moet je bij een kitten opvoeden over nadenken...
  • Laat geen ramen of deuren openstaan.
    Denk ook aan de deur naar het balkon en zet ramen ook niet op kiepstand (er zijn evt. speciale rekjes voor kiepramen) 
  • Heb je open trappen in huis?
    Laat je kitten ze pas ontdekken als hij iets ouder is.
  • Vuilnis: Neem een afsluitbare vuilnisbak waar je kitten niet in kan klimmen of vallen. 
    Zet geen losse vuilniszakken met afval neer. Dit ruikt erg interessant, en het kan zomaar dat jouw kleine nieuwe vriend de vuilnis vrolijk door het huis verspreidt of dingen eet die niet geschikt zijn.
  • Is je kitten oud genoeg om de tuin te gaan ontdekken?
    Check of er geen planten staan die giftig zijn voor katten.

 

Weetje: Vanaf 5 weken is het zicht van een kitten volledig ontwikkeld. Ze kunnen nu veel beter in het donker zien dan mensen, maar zien wel minder kleuren dan wij. 
 

Let op dat je kitten niet speelt met losliggende snoeren of kabels.

Help je kitten zich snel thuis te voelen

Het is bij een kitten opvoeden heel belangrijk dat je kitten zich goed op zijn gemak voelt. Je kitten doet tijdens de verhuizing veel nieuwe indrukken op en het afscheid nemen van nestgenoten en moederpoes is ook een hele verandering. Geef je kitten een warm welkom en bereid je huis voor met CatComfort. Deze producten bevatten een kopie van lichaamseigen feromonen. De moederpoes geeft feromonen af tijdens het zogen om een veilig en geborgen gevoel te creëren. Met CatComfort boots je dit gevoel na, je kunt bijvoorbeeld de ligplaats of reismand behandelen met de Spray. Of plaats een Verdamper in huis om meteen aan te geven dat deze ruimte fijn en veilig is om in te verblijven. Voor de kennismaking met andere katten kun je het beste de Halsband of Spot On gebruiken om de relatie tussen katten onderling te bevorderen. Handige hulpmiddelen dus om je kitten zich meteen thuis te laten voelen.

Voordat je écht aan de slag gaat met het opvoeden van je kitten is het goed om je kitten rustig de tijd te geven om te wennen aan zijn nieuwe thuis.

Kittens hebben veel slaap nodig. Het is daarom belangrijk dat je hem een rustig plekje voor zichzelf geeft. Kies bijvoorbeeld een kamer waar andere leden van het gezin (kinderen en andere huisdieren) niet komen en laat hem daar rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Je zet hier een bedje, een kattenbak en een voer- en drinkbak neer. Als je kinderen hebt, laat ze dan weten dat ze de hem niet mogen storen wanneer je kitten ligt te slapen. Zorg dat er ook in de rest van het huis genoeg (veilige) verstopplekjes zijn. Bovendien is het een goed idee om ergens anders nog een extra kattenbak neer te zetten (bijvoorbeeld op een andere verdieping). 

Katten klimmen van nature graag. Zorg dat je kitten door het huis mogelijkheden heeft om te klimmen! Bijvoorbeeld met wat planken of een grote krabpaal. Zo voelt je kitten zich overal in het huis op zijn gemak. 


Weetje: Tijdens het zogen geeft de moederpoes het Cat Appeasing Pheromone (moederferomoon) af, dit feromoon versterkt de relatie tussen moeder en kitten en geeft een veilig en geborgen gevoel.

Zorg dat je kitten voldoende mogelijkheden heeft om te klimmen, krabben en verstoppen.

Tips bij het zindelijk maken van je kitten

Over het algemeen worden kittens vrij makkelijk zindelijk. Dit is omdat katten erg schone dieren zijn. Bovendien heeft de moederpoes meestal dit deel van het kitten opvoeden al voor haar rekening genomen.  Mocht je kitten nog wat hulp nodig hebben dan zijn hier een paar tips:

  • Zorg voor voldoende kattenbakken.
    Dat is minimaal één bak per kat + één bak extra.
  • Gebruik de kattenbakvulling die je kitten gewend is van de fokker.
    Dit voelt vertrouwd waardoor je kitten de kattenbak makkelijker zal gebruiken.
  • Zet de kattenbak op de juiste plaats.
    Zorg dat de bak op een rustige plek staat waar de kitten makkelijk bij kan. Dus niet direct langs een looproute maar ook niet ergens ver in een hoekje op de derde verdieping. Zet de bak ook niet te dichtbij de voer- of drinkbak.
  • Haal de kap van de kattenbak.
    Zo voelt je kitten zich meer op zijn gemak.
  • Zet je kitten op je kattenbak wanneer je merkt dat hij wat moet doen.
  • Maak de kattenbak regelmatig schoon.
    Dit doe je door bij voorkeur 2 keer per dag de viezigheid eruit te scheppen en elke 1-2 weken de kattenbakvulling te verversen. Maak daarnaast regelmatig de bak schoon met heet water en een geschikt reinigingsmiddel, zoals de Beaphar Multireiniger.

 

Tip: Wil je vieze geurtjes uit de kattenbak voorkomen? Beaphar Geurvreter neemt de urine direct op, kapselt de geur in en breekt de urine af met natuurlijke bacteriën. 
 

Kittens worden vrij makkelijk zindelijk. Gebruik bij voorkeur een kattenbak zonder kap.

Welke voeding geef ik mijn kitten?

Tijdens het opvoeden van je kitten is een goede voeding uiteraard ook belangrijk. Wanneer de kitten net bij jou in huis is, kun je het beste de voeding geven waaraan hij gewend is. Wil je later van voer veranderen, meng het nieuwe voer dan geleidelijk voor het oude heen. 

Kies hoogwaardig voer wat specifiek voor kittens gemaakt is, en laat je informeren bij je dierenspeciaalzaak welk voer het best bij jouw kitten past. 

Kitten opvoeden: socialisatie is erg belangrijk

Bij het opvoeden van je kitten is een goede socialisatie belangrijk zodat hij kan opgroeien tot een zelfverzekerde en evenwichtige kat. De eerste socialisatieperiode (leeftijd van 3 tot 8 weken) vindt plaats bij de fokker. De tweede socialisatieperiode (van 9 tot 14-16 weken) vindt vaak deels bij jou plaats. In deze periode staan kittens nog erg open voor nieuwe ervaringen. Daarna worden ze van nature wantrouwender voor nieuwe dingen.

Het is in deze periode erg belangrijk dat de kitten veel in aanraking komt met mensen. Haal je kitten regelmatig aan, geef hem snoepjes op schoot, pak hem op, knuffel en speel met hem, enzovoorts. Laat andere leden van het gezin hetzelfde doen, en laat jouw jonge kat regelmatig kennismaken met vrienden en familie. Nog een extra voordeel hieraan is dat hij, naast het wennen aan mensen, ook alvast een goede band zal opbouwen met jou.

Speel en knuffel regelmatig met je kitten zodat hij mensen leert vertrouwen en om een goede band met hem op te bouwen.

Bij je kitten opvoeden hoort ook het laten kennis maken met andere huisdieren. Doe dit geleidelijk en geef ze rustig de tijd om aan elkaar te wennen. Ook hier zou je de CatComfort Spot-on of Halsband kunnen gebruiken om het kennismakingsproces te vergemakkelijken. 

Waarschijnlijk maakt je kitten ook al snel kennis met de dierenarts, voor inentingen bijvoorbeeld, maak hier een leuke ervaring van met snoepjes. Laat je kitten vooraf eerst rustig wennen aan de reismand. Zet deze open in de kamer leg er een fijn kussentje in en iets lekkers. Maak het leuk en oefen als je kitten gewend is ook met het deurtje dicht. De duur bouw je langzaam op. CatComfort spray kan helpen om de reismand een vertrouwder plekje te maken. Na je eerste dierenartsbezoek kun je blijven oefenen met aan de reismand wennen, zodat de volgende trip nog leuker wordt!

Tenslotte is het ook een goed idee om je jonge kat aan geluiden te leren wennen, zoals vuurwerk, onweer of de stofzuiger. Speel deze geluiden zachtjes af en zet het geluid steeds een beetje harder. Maar het een leuke ervaring door met je kitten te spelen of met snoepjes. Je kunt hem laten wennen aan de stofzuiger door deze van een afstandje voor korte momenten aan te zetten en je kitten te belonen. Als je dit meeneemt in de opvoeding van je kitten, zul je binnen no time versteld staan van hoe zelfverzekerd hij is!

Laat je kitten voorzichtig kennismaken met andere huisdieren.

Je kitten trainen

Iedereen weet wel dat je een puppy kunt trainen, maar ook bij kittens is dit mogelijk! Hier begint het echte opvoeden van je kitten: hij moet leren wat wel en niet mag. Een belangrijke regel bij het kitten opvoeden is: niet straffen, maar belonen! Wanneer je kitten iets doet wat je niet wil, is het belangrijk om goed voor ogen te hebben wat je dan wél wil.

Springt hij bijvoorbeeld op het aanrecht? Bedenk een alternatief wat voor zowel jou als de kitten goed werkt. Vaak is de kitten nieuwsgierig. Creëer een plekje waar hij wél mag zitten, en waar hij alsnog het aanrecht kan zien. Zo is zijn nieuwsgierigheid gestild en voelt het toch alsof hij erbij hoort. Als je zo’n ideaal plekje gevonden hebt, leg daar dan elke keer dat jij iets bij het aanrecht moet doen een snoepje neer en beloon als hij rustig vanaf dat plekje toe kijkt. Hetzelfde principe gebruik je ook wanneer je je kitten leert aan de krabpaal te krabben, in plaats van aan de meubels.

Beloon je kitten voor goed gedrag, zo leert hij wat wel en niet mag.

Je kunt als hulpmiddel ook nog een clicker gebruiken. Wil je meer weten over het gebruik van een clicker? Neem contact op met een katten gedragsdeskundige. 

Tip: Laat je kitten nooit aanleren om met handen en voeten te spelen (en bijten). Leid de aandacht van je hand weg naar een speeltje wat wel geschikt is!

Als je deze tips gebruikt bij het kitten opvoeden, dan groeit jouw lieve kitten op tot een gelukkig, evenwichtig en welgemanierd gezinslid! Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!