Nagels knippen bij je hond, kat of ander huisdier? Lees de tips!
Nagels knippen bij je hond, kat, konijn, knaagdier of vogel kan best lastig zijn. Toch is het soms wel echt noodzakelijk. Te lange nagels kunnen voor uiteenlopende gezondheidsproblemen zorgen, zoals ongemak bij het lopen, vergroeiingen of ingegroeide nagels. Maar hoe doe je dat, nagels knippen bij je huisdier? Lees hier onze tips!
Hoe hard de nagels van huisdieren groeien kan per dier verschillen. Bij katten zul je normaal gesproken geen nagels hoeven te knippen. Katten zorgen zelf dat ze de nagels genoeg krabben en op die manier kort houden. Het is dan wel belangrijk om voldoende krabmaterialen ter beschikking te stellen. Bij katten op leeftijd of katten met gezondheidsproblemen kan het zijn dat ze zichzelf niet helemaal goed kunnen verzorgen en dus ook de nagels niet kort genoeg houden. In dat geval is het aan te raden de nagels wel regelmatig te controleren en te knippen als ze te lang worden. Bij honden, konijnen, knagers en vogels is het vaak wel nodig om af en toe de nagels te knippen.
Nagels knippen bij hond, kat, konijn, knaagdier of vogel: wanneer is het nodig?
Hoe vaak je moet knippen is moeilijk te zeggen, dit verschilt per dier en is afhankelijk van de groei van de nagels en in welke mate ze kunnen afslijten. Bij konijnen/knagers kun je een steen voor de voerbak leggen, voor vogels is het belangrijk voldoende zitstokken op te hangen. Bij een hond horen de nagels de grond net niet te raken. Kun je er een papiertje onderschuiven dan zijn ze niet te lang. Vaak kun je de nagels ook op de vloer horen tikken als ze te lang zijn. Bij konijnen kun je zien dat de nagels buiten de vacht uitsteken. Bij vogels hoort de teen vlak op de grond te liggen en de nagelpunt op de grond te steunen. Bij te lange nagels wordt de teen omhoog gedrukt. Om de nagels te knippen kun je het beste een speciaal knippertje kopen bij dierenspeciaalzaak/tuincentrum. Er zijn verschillende soorten en maten, net wat je handig vindt. Gebruik geen gewone schaar, dan splijt namelijk de nagel. Zorg verder voor voldoende lekkers om tussendoor te kunnen belonen.
Stappenplan nagels knippen
- Pak de poot vast, en hou de teen waarvan je de nagel wil knippen tussen duim en wijsvinger. Bij konijnen en knaagdieren kan het handig zijn om ze stevig in een handdoek te wikkelen en steeds een pootje uit te laten steken waarvan je de nagels knipt.
- Kijk goed tot waar het leven zit in de nagel, dit is het roze gedeelte, zorg dat je hier niet in knipt. Dit is pijnlijk en zal gaan bloeden. Knip de nagel in het witte gedeelte af, op een paar millimeter van het roze gedeelte. Eventueel kun je een lampje achter de nagel houden om beter te zien waar je moet knippen.
- Sommige dieren hebben donkere nagels, hierbij is het heel lastig om te zien waar het leven zit. Indien je huisdier ook lichte nagels heeft kun je het beste eerst de lichte nagels knippen zodat je beter in kunt schatten op welke lengte de nagels afgeknipt moeten worden. Knip bij de donkere nagels voorzichtig kleine stukjes en zet voor je knipt eerst druk op de nagel. Trekt je huisdier de poot terug, dan zit je waarschijnlijk op het leven en moet je dus niet doorknippen. Bij konijnen is dit wat lastiger, je kunt als veilige norm de haarrand aanhouden. Bij nagels van de hond kun je met het knippen op een gegeven moment in het midden een zwart/grijs puntje zien, dit geeft aan dat je in de buurt van het leven komt.
- Er zijn dieren die hoger op de poot nog een nageltje hebben (duimnagel/hubertusklauw). Deze nagel groeit ook en kan zelfs in de huid groeien. Vergeet dus niet om deze ook te knippen.
- Mocht je per ongeluk in het leven knippen, dan kan dit flink bloeden. Geen paniek; het ziet er vaak erger uit dan het is en meestal stopt het bloeden snel. Je kunt er een tijdje een gaasje op houden of er wat bloem/maïzena op doen zodat het sneller stolt. In de dierenspeciaalzaak wordt ook een speciaal poeder verkocht wat het bloeden stopt.