controle ontstoken oog kat

Ontstoken oog kat; hoe herken je het en wat moet je doen?

Ondanks dat je goed voor je kat zorgt kunnen er toch kwaaltjes zijn die soms de kop op steken. Bijvoorbeeld komt een ontstoken oog bij de kat regelmatig voor. Dit is erg vervelend voor het dier, omdat dit vaak ook pijnlijk is. Vaak kun jezelf je kat al helpen, maar wanneer je ziet dat de klachten niet verdwijnen is het belangrijk om hulp in te schakelen.
 

Een ontstoken oog bij je kat herkennen

Wanneer je kat een oogontsteking heeft, zul je merken dat het dier vaak veel jeuk heeft. Als gevolg zal je kat met zijn ogen knijpen en met zijn pootjes over het oog krabben en wrijven. Als gevolg hiervan kunnen de klachten nog erger worden.
Troebele ogen, slijmerige uitscheiding in de ooghoeken, rode en opgezette oogleden of ogen die dicht zitten laten ook zien dat het oog van je kat ontstoken is.
 

Wat veroorzaakt oogontstekingen bij de kat

Er zijn verschillende manieren waarop een oogontsteking kan ontstaan. Bij katten die buiten rondlopen, kunnen er bepaalde stoffen in de ogen terecht komen zoals pollen, stof, grasaren en ander vuil. Normaal gesproken kan het schoonmaakmechanisme van het oog de ogen netjes schoonhouden, maar bij een verminderde weerstand, of wanneer er te weinig traanvocht wordt aangemaakt, kan dit toch in sommige gevallen problemen opleveren.

Sommige katten hebben ook de neiging om te vechten met andere katten. Hierbij kunnen beschadigingen aan het oog ontstaan die ontstoken kunnen raken. Bij katten met een langere vacht kunnen de haren soms in de ogen groeien en voor irritatie zorgen. Verder kunnen bacteriële of virusinfecties zorgen voor een ontstoken oog bij je kat.
 

Wat kun je doen wanneer je kat een ontstoken oog heeft?

Zie je een ontstoken oog bij je kat, maak dan in ieder geval de vacht rond het oog schoon. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door een steriel gaasje met gekookt en afgekoeld water te gebruiken, of door gebruik te maken van Dierendoekjes.

Als je ziet dat de ogen en of oogleden rood en geïrriteerd zijn heeft je kat extra hulp nodig. Oogzalf is in dit soort gevallen zeer geschikt. De vitamine A uit deze zalf zorgt ervoor dat stof en vuil op natuurlijke wijze uit het oog weggehaald worden. Meestal is er snel verbetering zichtbaar, maar wanneer na 2 dagen behandeling de klachten niet minder zijn, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.
 

Hoe kun je een ontstoken oog bij je kat voorkomen?

Meestal heeft je kat gewoon een beetje pech wanneer ze te maken krijgt met een ontstoken oog. Toch kun je wel maatregelen nemen om de kans op een infectie te beperken.
Bijvoorbeeld kun je, mits je kat het toestaat, om ingroeien te voorkomen, lange haren rond de oogleden kort houden. Wanneer je merkt dat je kat gevochten heeft, is het ook belangrijk het gebied rond de ogen even schoon te maken en de ogen te controleren op beschadigingen. Een goede hygiëne zal de kans op een ontstoken oog bij je kat kleiner maken.
Wanneer je jouw kat met enige regelmaat ontstoken ogen heeft, kunnen Beaphar Oogdruppels de kans hierop verminderen. Twee keer per week toedienen zorgt voor een optimale werking van het schoonmaakmechanisme van de ogen, zodat eventueel vuil snel wordt afgevoerd en de kans op irritaties kleiner wordt.