Teek verwijderen hond mislukt: zo los je het op!
Het kan voorkomen dat een teek verwijderen bij je hond mislukt. Soms blijft (een deel van) de kop achter in de huid of knijp je per ongeluk in het lijf van de teek. In dit artikel lees je een aantal mogelijke oplossingen die je helpen in zulke situaties.
Tip: Maak een foto van de tekenbeet, zo worden de datum en plek op het lichaam van de beet ook meteen vastgelegd. Je kunt het ook ergens noteren.
De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu?
Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten. Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen.
Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen. Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt.
Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen. Als dit niet lukt, probeer het dan een paar dagen later opnieuw. De huid zal vanzelf ook de overgebleven resten naar buiten werken.
Ik heb per ongeluk in het lichaam van de teek geknepen tijdens het verwijderen, is mijn hond nu besmet?
Wanneer je in het lichaam van de teek knijpt wordt de kans op besmetting groter. Dit wil niet meteen zeggen dat je hond ziek zal worden. Houd je hond dus in de gaten, als hij besmet is kan hij een paar dagen, weken of maanden na de beet pas symptomen vertonen. Veelvoorkomende symptomen zijn kreupelheid, lusteloosheid en vermindering van eetlust. Als je merkt dat je hond hier last van heeft, neem dan contact op met de dierenarts.
In Nederland bestaat de kans dat de teek de ziekte van Lyme overbrengt, en een kleine kans op overdraging van Anaplasma, Babesia, Ehrlichia en Hepatozoon. Die laatste drie komen vaker voor in Midden-, Zuid- en Oost-Europa.
Mijn hond heeft nu een bultje op de plek waar de teek zat, is dat erg?
Het is normaal voor een hond om na het verwijderen van een teek een bultje te krijgen op de aanhechtingsplek. Na een tekenbeet is de huid vaak geïrriteerd. Dit betekent niet direct dat de hond ziek is, of dat het verwijderen van de teek is mislukt. Het bultje verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen. Mocht het bultje langer dan een week zichtbaar blijven, neem dan contact op met je dierenarts.
Heb je nog vragen over het verwijderen van de teek? Neem dan contact met ons op.