teek verwijderen kat

Een teek verwijderen bij je kat: Hoe doe je dat?

Veel katten vinden het fijn om naar buiten te gaan. Wanneer je kat in de tuin langs struiken of door hoog gras loopt, kan er soms een teek terecht komen op je huisdier. Omdat er een risico bestaat op tekenbeetziektes, is het belangrijk om de teek te verwijderen. Hieronder lees je hoe je dit veilig kunt doen.

Wat heb je nodig?

Voor het verwijderen van een teek heb je nodig:

  • Een tekenpen, tekentang of een puntig pincet. (geen plat pincet)
  • Een doosje/plastic zakje/plakband
  • Middel om te ontsmetten
     

Let op: Verwijder teken niet met alcohol, vuur, of olie. De kans is groot dat de teek zijn maaginhoud dan overbrengt op je kat. Dit verhoogt het risico op de overdracht van ziektes.

Stappen om teken te verwijderen bij je kat


  • Zorg dat je de teek goed kunt zien: trek de haren rondom de teek goed opzij.
     
  • Schuif de tekenpen, -tang of pincet tussen huid en teek. Let er op bij gebruik van een tekentang of pincet dat je niet in het lichaam knijpt.
     
  • Trek langzaam met toenemende kracht recht omhoog om de teek te verwijderen bij je kat. Draai niet en controleer of er delen van de teek achterblijven in de huid.
Teek verwijderen: trek de teek recht omhoog
  • Verwijder de teek: Gebruik een doosje, flesje of zakje waar de teek niet uit kan. Je kunt teken opsturen om te laten testen, of bij het restafval gooien.
     
  • Desinfecteer de plek met alcohol of jodium.
     
  • Was je handen met water en zeep.
     
  • Noteer waar op lichaam en wanneer je kat is gebeten, of maak hiervan een foto.

 

Tip: Je kunt ook gebruik maken van Tick Away spray. Hiermee bevriest de teek onmiddellijk. In de meeste gevallen laat de teek dan vrijwel meteen los. Zo niet, dan kun je eenvoudig de dode teek verwijderen bij de kat met een pincet of ander hulpmiddel. 

Waarmee kun je de teek het beste verwijderen?

Om teken te verwijderen bij katten zijn er verschillende soorten producten verkrijgbaar. Deze zijn in 2 groepen te verdelen.

De tekenpen/tekenhaak schuif je vanaf de zijkant om de kop van de teek heen en vervolgens trek je langzaam omhoog. Het voordeel hiervan is dat de kans dat je in het lichaam van de teek knijpt minimaal is. De Beaphar tekenpen heeft twee zijdes met verschillende maten die zowel bij kleine als grotere teken goed aansluit.

De tweede groep zijn (teken)pincetten/tekentangen. Hiermee pak je de teek vast tussen 2 punten van het pincet, en trek je vervolgens omhoog om de teek te verwijderen.

Wat als de kop blijft zitten bij het verwijderen van de teek?

Als de kop van de teek nog in de kat zit, dan is de kans op ziekteoverdracht nog steeds aanwezig. Probeer de kop alsnog met een pincet te verwijderen en raadpleeg een dierenarts als dat niet lukt. Als slechts kleine deeltjes van de snuit achterblijven is dit vaak ongevaarlijk. Vaak krijgt de kat dan op de plek van de beet een geïrriteerde huid. Probeer na een paar dagen nog eens de laatste delen eruit te halen met een pincet of naald.