Vlooien voorkomen bij je hond; hoe je dit doet en waarom
Als baasje van jouw hond doe jij er alles aan om hem te beschermen en in optimale conditie te houden. Je weet dan vast ook dat zowel je hond als jij, geen enkel plezier aan vlooien beleeft. Je kunt dus het beste vlooien voorkomen bij je hond. Dan bespaar je je hond veel jeuk en ongemak en mogelijk zelfs een dierenartsbezoek.
Vlooien bij je hond voorkomen doe je door je hem preventief te behandelen en daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder vertellen we je welke dat zijn én gaan we dieper in op de redenen waarom je jouw hond tegen vlooien wilt beschermen.
Vlooien voorkomen bij je hond met een vlooienband
Een vlooienband is een effectieve, makkelijke manier om je maatje tegen vlooien te beschermen. Voor honden zijn er zelfs banden met een driedubbele werking. Met Beaphar Canishield® bescherm je jouw hond optimaal tegen teken, vlooien en zandvliegen. Ideaal als je hond actief de bossen afstruint en daardoor regelmatig teken oploopt. Of als je naar Zuid Europa op vakantie gaat met je hond is hij dankzij Canishield® beschermd tegen zandvliegen, die een risico kunnen vormen voor de gezondheid van je hond.
Tip: houdt bij het omdoen van een vlooienband altijd voldoende ruimte rondom de hals van je hond. Wil je weten hoe dat moet? Bekijk de dan de bijsluiter, daar staat het in uitgelegd. Heb je een pup in de groei? Check dan regelmatig of de band nog goed zit.
De werkzame stof van de halsband verspreidt zich aan de oppervlakte van de huid, via de talglaag, over het gehele lichaam van je hond. Om vlooien bij je hond te voorkomen hoeven de vlooien dus niet eerst te bijten. Ideaal, want zo voorkom je dat hond last krijgt van vervelende kriebels.
Vlooien voorkomen bij je hond met een pipet
Gebruik je liever geen halsband? Kijk dan eens naar de mogelijkheden om vlooien te voorkomen bij je hond met een pipet (ook wel spot on of druppel genoemd). Kies het product dat aansluit bij het gewicht van je hond. In de pipet zit dan precies de juiste hoeveelheid vloeistof, dus je hoeft zelf niets af te meten.
Doe de inhoud van de pipet in de nek en je huisdier is beschermd tegen vlooien. Vaak doodt de werkzame stof ook teken. De werkingsduur hangt af van de productkeuze maar is zeker enkele weken.
Net als bij een vlooienband verspreidt de werkzame stof van een pipet zich via de talglaag over het gehele lichaam van het huisdier. De vlooien komen direct met de werkzame stof in aanraking als ze op je hond springen en gaan dan dood. Bij het voorkomen van vlooien bij je hond raden wij Beaphar FIPROtec® aan.
Heb je last van een vlooienplaag? Heeft je huisdier op het moment van behandelen al vlooien? Of wil je ook vlooien in de omgeving voorkomen? Kies dan voor Beaphar COMBOtec®.
Vlooien bij je hond voorkomen met een spray
Wil je direct resultaat? Kies dan voor een spray. Doordat je zelf het hele lichaam behandelt, volgens de gebruiksaanwijzing uiteraard, is de spray direct effectief op het hele lichaam.
Een vlooienband of pipet mag je meestal niet bij pups gebruiken. Dus bij pups met zogeheten nestvlooien zoek je een alternatief. FIPROtec® Spray mag je al gebruiken vanaf een leeftijd van 2 dagen. Met dit product kun je dus vlooien bij pups voorkomen of bestrijden.
4 redenen waarom je vlooien wilt voorkomen bij je hond
- Vlooienbeten bezorgen je hond voor veel jeuk en ongemak
Vlooien bijten je hond om bloed op te kunnen zuigen en zich voort te kunnen planten. Dit veroorzaakt veel jeuk en is erg vervelend voor je huisdier. Je kunt het een beetje vergelijken met muggenbeten bij jezelf, maar dan alsof je echt van top tot teen onder zit. Wat een jeuk!
Vlooien planten zich razendsnel voort dus je hond wordt steeds vaker gebeten... Voor een hond met een vlooienallergie zijn vlooienbeten nog ellendiger en wil je vlooien zeker voorkomen. Deze honden kunnen van slechts één beet, door het speeksel van de vlo, al een heftige allergische reactie krijgen. Lees hier meer over in ons artikel: Een vlooienallergie bij kat en hond; hoe ontstaat het en wat je er aan kunt doen.
- Voor je het weet zit je hele huis vol vlooien
Bedenk je het volgende als je denkt: “Vlooien voorkomen bij mijn hond is niet nodig ik bestrijd ze wel als ze er zijn.”
Een vlo legt wel 30 tot 40 eitjes per dag, in totaal zo'n 500 per vlo. Deze eitjes vallen uit de vacht, belanden door het hele huis en ontwikkelen zich tot nieuwe vlooien. Als je één vlo op je hond ziet, is het dus niet 'maar één vlo' maar zitten er al véél meer vlooien in huis.
- Het kan maanden duren voor je van de vlooien af bent én je zult ook in huis moeten sprayen
Wanneer er eenmaal vlooien in huis zitten, is het veel lastiger om van de vlooien af te komen. De eitjes die uit de vacht zijn gevallen liggen in je huis en ontwikkelen zich tot larven. Deze larven ontwikkelen zich tot poppen. In de pop kan een vlo een hele tijd overleven en afwachten tot de omstandigheden ideaal zijn om uit te komen. Zo kan het dus zijn dat je na vakantie letterlijk besprongen wordt door vlooien als je thuiskomt. In de pop is de vlo ook beschermd tegen invloeden van buitenaf en zijn ze erg moeilijk te bestrijden. Daardoor kan het al snel maanden duren voor je helemaal van de vlooien af bent
- Vlooien kunnen lintwormen overdragen op je hond
Vlooien kunnen ook lintwormen overdragen op je hond. Als je hond een besmette vlo oplikt komt het larfje van de lintworm mee het lichaam van jouw hond in. In de darmen van je hond ontwikkelen deze larfjes zich tot lintwormen. Als je hond vlooien heeft zal je dus ook moeten ontwormen.
Wacht dus niet tot het te laat is! Met preventief behandelen kun je eenvoudig vlooien voorkomen bij je hond.
Wist je trouwens dat er veel fabels en feiten de ronde gaan over vlooien? Benieuwd? Lees dan ons artikel: Vlooien; de fabels en feiten.