Vlooiensoorten: Hondenvlooien, kattenvlooien en meer!
Wist jij dat er ongeveer 2400 verschillende soorten vlooien bestaan? Daarvan worden er slechts een stuk of 80 verschillende soorten in Europa gevonden. Vlooiensoorten hebben onderling maar kleine verschillen in uiterlijk. We beschrijven ze in dit artikel.
Hondenvlooien
Hondenvlooien bestaan zeker wel, maar gek genoeg is dit vaak niet de vlooiensoort die we terug zien op onze huisdieren in Nederland. Hondenvlooien zijn iets groter dan kattenvlooien en kunnen daardoor ook iets beter springen.
Leuk weetje: Wist je dat de Franse biologe Marie-Christine Cadiergues in 2008 een Ig-Nobelprijs heeft gewonnen met een publicatie over de verschillen tussen twee vlooiensoorten? Zij ontdekte dat hondenvlooien beter kunnen springen dan kattenvlooien. De Ig-Nobelprijs voor de biologie is een jaarlijkse parodie op de echte Nobelprijs.
In het kort over hondenvlooien:
- Komen in Nederland weinig voor
- Bruinzwart, maar na bloedmaaltijd roodzwart
- Tot 4mm lang
- Plat lijf aan de zijkant
- Kunnen ongeveer 30cm ver en 25cm hoog springen
- Iets groter dan kattenvlooien
- Latijnse naam: Ctenocephalides canis
Kattenvlooien
Hoewel de naam doet vermoeden dat je deze vlooiensoort alleen op katten tegenkomt is dit de soort die zowel bij honden als katten het vaakst voor komt. Andere vlooiensoorten zien we nauwelijks in Nederland. Indien kattenvlooien alleen mensen als gastheer tot hun beschikking hebben kunnen ze zich niet voortplanten.
Toch kan het lang duren voordat je van een vlooienbesmetting af bent en in de tussentijd veroorzaakt dit veel ongemak. Vlooien bestrijden in huis is dus altijd verstandig. En vergeet je huisdier niet te ontwormen, want lintwormen gebruiken vlooien als tussengastheer. Zo kan je hond of kat besmet worden met de lintworm als hij een vlooieninfectie heeft.
In het kort over kattenvlooien:
- Meest voorkomende vlooiensoort in Nederland
- Bruinzwart, maar na bloedmaaltijd roodzwart
- Kunnen zich niet voortplanten op de mens
- Tot 3mm lang
- Kunnen lintwormen overdragen
- Kunnen ongeveer 20cm ver en 17cm hoog springen
- Iets kleiner dan de hondenvlo
- Latijnse naam: Ctenocephalides felis
Mensenvlooien
De mensenvlo is de laatste tijd zeer zeldzaam geworden in Nederland. Hij wordt nog wel, samen met andere vlooiensoorten, gezien in Noord- en Zuid Amerika en in het Caribische gebied. De mensenvlo kan de pestbacil overdragen in gebieden waar deze nog voorkomt. Als hij besmet is, over gaat naar een ander persoon en daar vervolgens bijt draagt hij de bacil over. Gelukkig komt dat in Nederland niet voor.
In het kort over mensenvlooien:
- Komen in Nederland nauwelijks voor
- Lichtbruin - roodbruin
- 2-4mm lang
- Mensenvlooien kunnen ook op o.a. de das, vos, zwijn, varken en geit voor komen
- Latijnse naam: Pulex irritans
Vogelvlooien
Vogelvlooien komen soms voor in huis, maar kunnen daar niet lang overleven. Er bestaan meerdere verschillende vlooiensoorten bij vogels die je kan bestrijden met Beaphar Anti-Ongediertespray. Dit product is tevens geschikt voor de bestrijding van vlooien bij knaagdieren en konijnen. In de strijd tegen vlooien in huis is het van belang om alle huisdieren tegelijk te behandelen tegen vlooien.
In het kort over vogelvlooien:
- Bruin
- Tot 3mm lang
- Vogelvlooien leven veelal in de nesten
- Meest voorkomende soort is de kippenvlo
- De kippenvlo komt ook op andere vogelsoorten voor
- Overleven maar kort binnenshuis
- Latijnse naam: Familie Ceratophyllidae
Als jij dus vlooien in huis of bij je hond of kat ziet zijn het dus eigenlijk vrijwel altijd kattenvlooien. Voorkom verder ongemak en zorg ervoor dat je grondig te werk gaat in de aanpak om ze te bestrijden. Volg daarvoor ons handige 4-stappenplan. Zo bezorg jij je maatje een prettig, kriebelvrij leven bij jou.