Hondensport: zo hou je jouw actieve hond gezond
Hondensport is er in allerlei vormen en maten. Onder hondensporten vallen niet alleen sporten als agility (behendigheid) en canicross maar je kunt ook denken aan werken met je hond zoals reddingswerk en speuren of trainingen waarbij je hond bijvoorbeeld goed leert luisteren. Daarnaast kun je uiteraard ook gewoon lekker met je hond gaan hardlopen of lange wandelingen maken. Samen met je hond actief zijn in iets dat bij jullie past is voor baas én hond leuk; daarnaast is het ook goed voor de band met je hond, zorgt het voor mentale uitdaging en de nodige beweging. Voor sporthonden en actieve honden geldt, net als voor sporters, dat het wel belangrijk is om blessures en kwaaltjes te voorkomen.
Wij zetten een aantal tips voor je op een rij:
1. Bouw het sporten met je hond rustig op
Heb je net besloten om hondensport te gaan doen met je hond? Zorg dan dat je het rustig opbouwt, op die manier voorkom je blessures en ongemakken en kan je hond conditie opbouwen. Heb je een jonge hond let dan extra op dat je deze niet te veel belast, dit kan voor serieuze problemen zorgen zoals groeistoornissen of andere problemen die pas jaren later tot uiting komen. Als richtlijn voor intensievere belasting wordt vaak een minimum leeftijd van 1 jaar aangehouden voor grotere rassen zelfs 1,5 jaar.
2. Ga niet te lang door
Er zijn honden die door blijven gaan tot ze er bijna bij neervallen. Let dus zelf goed op dat je niet te lang door gaat met sporten/ trainen. Merk je dat je hond slordiger wordt of iets minder interesse lijkt te hebben dan kan dat een signaal van vermoeidheid zijn. Tijd om te stoppen dus! Voor training geldt vaak dat je beter meerdere keren kort kunt trainen dan een keer lang. Houd het leuk voor je hond.
3. Geef je hond genoeg rust na hondensport
Een hond kan tot wel 20 uur slapen op een dag en heeft na inspanning tijd nodig om te herstellen. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk. Het heeft tijd nodig voor de stresshormonen uit het lichaam zijn en daardoor kan volledig herstel na een inspannende dag zelfs twee dagen duren. Als je hond vermoeid is raakt hij sneller overprikkeld en loopt hij meer risico op blessures.
4. Let op met warm weer
Hondensport waarbij je hond veel inspanning moet leveren is niet geschikt als het warm is. Honden kunnen niet zweten zoals mensen, maar kunnen de warmte alleen kwijt via de voetzolen en hijgen. Daardoor kunnen ze veel sneller last krijgen van oververhitting dan mensen. Houd daar dus goed rekening mee . Bekijk of de temperatuur vroeg in de ochtend of laat in de avond acceptabel is en pas je training aan op de temperatuur.
5. Afgestemde voeding & supplementen
Als je fanatiek aan hondensport gaat doen met je hond kan het zijn dat je meer voer moet geven of dat de huidige voeding niet afdoende meer is. Er zijn voedingen verkrijgbaar voor actieve honden waar meer energie in zit en extra stoffen om de gewrichten en spieren te ondersteunen.
Daarnaast kunnen supplementen helpen om je actieve hond extra te ondersteunen bij inspanning. Glucosamine, chondroïtine, collageen, UC-II, calcium, vitamine E, omega vetzuren en groenlipmossel ondersteunen de gewrichten van jouw hond. Je vindt deze ingredienten in onze Flexifit® producten.