hond en kat

Glucosamine, chondroïtine, collageen, UC-II of groenlipmossel. Welke voedingsstoffen ondersteunen de gewrichten van jouw hond en kat het beste?

Gezonde gewrichten van jouw hond en kat, vormen de basis om ongehinderd en met plezier te kunnen bewegen. Deze basis van gezonde gewrichten wordt al gelegd tijdens de groei, maar ook in het verdere leven zijn er veel factoren die de gezondheid van de gewrichten kunnen beïnvloeden. 

Om de gewrichten van jouw hond en kat gezond te houden kun je gebruik maken van specifieke voedingsstoffen. Zij kunnen invloed hebben op het gezond houden van kraakbeen en de aanmaak van gewrichtsvloeistof. Maar ook als jouw hond of kat gewrichtsproblemen heeft kunnen diverse ingrediënten een waardevolle aanvulling zijn. 

Lees in dit artikel welke voordelen de specifieke ingrediënten kunnen bieden voor de gewrichten van jouw hond en kat.

Glucosamine

Glucosamine is een veel gebruikt ingrediënt als supplement of als onderdeel van de voeding van hond en kat. De laatste jaren neemt ook het gebruik bij mensen met gewrichtsproblemen toe. Wellicht heb je er inmiddels zelfs wel tv-reclame van voorbij zien komen. Het wordt ook vaak aanbevolen door dierenartsen bij honden en katten die tekenen van artrose vertonen. 

Het glucosamine uit supplementen is meestal afkomstig van de schalen van krabben, oesters en garnalen. Glucosamine heeft een belangrijke functie in de opbouw van het kraakbeen. Er wordt aangenomen dat het de groei van kraakbeencellen kan bevorderen en ontstekingen in de gewrichten kan helpen verminderen. Het stimuleert dus als het ware de aanmaak van kraakbeen. Daarbij helpt het bij het gezond houden van de gewrichten. Bekijk het assortiment van Beaphar Flexifit®  met diverse ingrediënten om de gewrichtsfunctie te ondersteunen, waaronder het ingrediënt glucosamine.

Chondroïtine

Chondroïtine speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van afbraak van kraakbeen en het stimuleren van kraakbeenherstel.
De belangrijkste functie van chondroïtine is om het gewricht zijn schokabsorberende eigenschappen te geven. Het is namelijk een belangrijke bouwsteen voor het aanmaken van gewrichtsvloeistof. Zo helpt het de gewrichtsfunctie te ondersteunen.
Chondroïtine is ook aanwezig in de Groenlipmossel, dit unieke ingrediënt wordt verderop in dit artikel toegelicht.

Ongedenatureerd Collageen Type 2 / UC-II

UC-II® is een Engelse afkorting voor “Undenatured Collagen Type 2”. In het Nederlands noemen we dit “Ongedenatureerd Collageen Type 2”. Collageen is het belangrijkste eiwit in het gewrichtskraakbeen. Er bestaan verschillende typen collageen in het lichaam. Het collageen in gewrichtskraakbeen bestaat voor 85 tot 90% uit collageen type II.

Ongedenatureerd wil zeggen dat de molecuulstructuur behouden blijft als het collageen wordt toegevoegd als ingrediënt. Hierdoor kan het gemakkelijk worden herkend door het afweersysteem van het dier. Dit is heel belangrijk voor de unieke werking. UC-II® kan als onderdeel van een supplement worden toegediend. De Beaphar Flexifit Chews  voor honden bevat dit zeer effectieve ingrediënt.

Bij beschadigingen aan het kraakbeen (bijvoorbeeld in gewrichten als artrose bij de hond en artrose bij de kat) reageert het lichaam hierop met een ontstekingsreactie. De UC-II® uit het supplement wordt herkend door het lichaam. De werking van UC-II® is wetenschappelijk bewezen nog effectiever dan glucosamine en chondroïtine.
In wetenschappelijk onderzoek bij dieren is aangetoond dat collageen type II een positieve bijdrage kan leveren aan het helpen verminderen van zwelling en pijn bij ontstekingen. Een vermindering van zwelling en pijn draagt er aan bij dat het dier soepel er kan bewegen.

Flexifit collageen type 2 - UCII
Werking van UC-II® in het lichaam

Calcium

Beaphar Flexifit® Treats en Beaphar Flexifit® Pasta bevatten ter ondersteuning van de gewrichtsfunctie het ingrediënt calcium. Calcium is een belangrijke bouwstof voor de gewrichten. Calcium draagt bij aan de botstructuur en ondersteunt de gewrichtsfunctie. Bij jonge dieren kan een tekort aan calcium leiden tot afwijkingen aan het bewegingsapparaat. Dit kan voorkomen worden door een voeding te geven die is afgestemd op de groei. Het moet in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn in combinatie met fosfor. Een afwijkende verhouding hiervan kan ook groeiproblemen geven tijdens de groei. Afwijkingen aan gewrichten, groeiachterstanden of minder sterke botten zijn hier een voorbeeld van.

Omega-3 vetzuren (EPA en DHA)

Omega-3 vetzuren zijn gezonde vetten die het lichaam nodig heeft. Er zijn diverse vissoorten die rijk zijn aan Omega-3 vetzuren, zoals makreel, haring, tonijn en zalm. Visolie wordt daarom vaak gebruikt ter ondersteuning van de gewrichtsfunctie. Alle Beaphar Flexifit® producten bevatten omega 3-vetzuren in de vorm van visolie, om het behoud van gezonde gewrichten te ondersteunen. Er bestaan verschillende omega-3 vetzuren. De visolie bevat twee soorten omega-3 vetzuren: docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Beide kunnen ontstekingsremmend werken.

Vitamine E

Vitamine E speelt voor heel veel organen in het lichaam een belangrijke rol. Het is een belangrijke voedingsstof.
Vitamine E werkt als antioxidant. Dat betekent dat het cellen en weefsels kan beschermen. Door deze beschermende werking kan het weefselschade helpen verminderen, deze belangrijke rol heeft het dus ook in de gewrichten. Daarnaast ondersteunt vitamine E het natuurlijke ontstekingsremmende proces in het lichaam. Zeker in het geval van gewrichtsproblemen kan vitamine E dus een waardevolle aanvulling zijn. Beaphar Flexifit® Pasta en Beaphar Flexifit® Chews bevatten daarom extra vitamine E.

Groenlipmossel

De naam van de groenlipmossel verraadt al wat over zijn uiterlijk. Deze mossel heeft opvallende groene randen aan de schelp.

De groenlipmossel is een natuurlijke bron die rijk is aan omega 3 (EPA en DHA), glucosamine en chondroïtine. Groenlipmosselextract wordt ook vaak gebruikt in geneesmiddelen voor mensen wegens de ontstekingsremmende werking.

De groenlipmossel komt alleen voor in het Malborough Sounds water. Dit is een natuurgebied in Nieuw-Zeeland, waar het water zeer schoon is. De groenlipmossel komt alleen daar voor en overleeft nergens anders, ook niet in een aquarium. Het is ook een zeer kostbaar ingrediënt, omdat het door zijn kwetsbaarheid ook zeer zorgvuldig en met aandacht voor behoud van de natuur wordt geoogst.

Deze mosselsoort is dus kwetsbaar en bijzonder. De positieve invloed van deze mossel op de gezondheid van de gewrichten, werd ontdekt door onderzoek naar de inheemse Maori-bevolking. De Maori-bevolking die nabij Malborough Sounds leeft heeft aanzienlijk minder last van artrose dan de Maori-bevolking die meer binnenslands leeft. Het onderzoek toonde aan dat er verschil zat in de voeding die deze twee stammen binnenkrijgen. De Maori’s die aan de kust wonen eten regelmatig groenlipmossel. De groenlipmossel is daardoor nader onderzocht en men vond de ingrediënten die een positieve invloed hebben op de gewrichten. Dit ingrediënt vind je terug in Beaphar Flexifit® Sticks.