Mijn kat heeft diarree, wat moet ik doen?
Een onaangename geur in huis. Je komt aan bij de kattenbak en dan is het duidelijk… jouw kat heeft diarree. Het klinkt misschien soms wat onsmakelijk, maar aan de kwaliteit van de ontlasting van je kat kun je veel aflezen. Het geeft je waardevolle informatie over de darmgezondheid van je kat.
Het is goed mogelijk dat je kat zich niet prettig voelt. Net als dat wij mensen dat hebben, kan je kat hier wel last van hebben. De oorzaak van het probleem kan diverse redenen hebben. Om een goede oplossing te bepalen om jouw kat met diarree te helpen, is het eerst belangrijk te bepalen wat voor soort diarree je kat heeft. Lees daarover meer in dit artikel.
Wat voor soort diarree heeft jouw kat?
Er bestaan twee verschillende types diarree. We spreken van acute diarree bij de kat als het plotseling ontstaat en kortdurend is. Gemiddeld wordt aangehouden dat acute diarree enkele dagen tot maximaal 3 weken duurt. Maar sommige dierenartsen hanteren dat de acute diarree bij de kat tot 10 dagen mag duren.
Als een kat regelmatig of langer diarree heeft (dus langer dan de hierboven genoemde periode) noemen we dit chronische diarree. Belangrijk om te weten, omdat de oorzaak en behandeling hiervan anders is.
Bekende oorzaken acute diarree bij de kat:
- Ander soort voer (bijvoorbeeld iets van de tafel gesnoept of op straat gevonden. Maar ook een plotselinge overschakeling naar nieuw kattenvoer)
- Virusbesmetting (bijvoorbeeld Rota- of Coronavirus of kattenziekte)
- Bedorven voedsel
- Vies drinkwater (bijvoorbeeld de sloot of in de tuin)
- Parasieten (denk aan wormen of Giardia)
- Bacteriële infectie
- Stress
Bekende oorzaken chronische diarree bij de kat:
- Voedselallergie of voedselovergevoeligheid
- Schildklierproblemen
- Leverproblemen
- Ook hier parasieten (denk aan wormen of Giardia)
- Tumor in het maagdarmstelsel
- Chronische maagdarmontsteking (IBD)
Bovenstaande oorzaken zijn niet de enige oorzaken van diarree. In sommige gevallen hoef je niet direct naar een dierenarts en kun je even afwachten, maar soms is een dierenartsbezoek wel aan te raden of noodzakelijk. Lees hieronder enkele richtlijnen om te bepalen wat je het beste kunt doen.
Naar de dierenarts of niet?
Je wilt natuurlijk dat je kat zich weer helemaal fijn voelt. Vind jij het soms lastig te bepalen wat je moet doen? In veel gevallen kun je afwachten en kijken of jouw kat weer vanzelf herstelt. Bezoek een dierenarts bij een kat met diarree als:
- Je kat koorts heeft
- De klachten langer dan 3 weken aanhouden
- Je kat steeds zieker/slomer wordt
- Het nog een kitten is (ben alert want kittens kunnen sneller uitdrogen)
- De kat ook veel braakt (bijvoorbeeld water, het risico op uitdroging is dan groot)
- Er bloed bij de ontlasting zit
- De kat uitdrogingsverschijnselen heeft (droge, plakkerige slijmvliezen)
Wat kun je verder doen?
Geef jouw kat met diarree wat extra zorg. Je kunt naast extra knuffelen 😉, de volgende extra maatregelen overwegen:
- Plaats een extra kattenbak. Katten houden van een schoon toilet en dan help je voorkomen dat jouw kat zijn behoefte elders doet.
- Ontworm je kat, bij een eventuele parasietenbesmetting pak je meteen de oorzaak aan.
- Verdeel de dagelijkse hoeveelheid voeding over meerdere kleine porties per dag om het spijsverteringsstelsel te ontlasten.
- Voorkom uitdroging door op meerdere plekken in huis drinkgelegenheid te creëren. Doe wat water bij de voeding die de kat eet of geef natvoer. Lauwwarm water toevoegen zorgt ook dat de geur van het voer meer vrij komt en bevordert dat de kat gaat eten.
- Denk aan een speciaal supplement. Beaphar IntestoPro is speciaal ontwikkeld om ontlasting vaster te maken. De meeste problemen zouden binnen 3 dagen opgelost moeten zijn. Dit product bevat ook voedingsstoffen die een gezonde darmflora bevorderen.
- Als je kat regelmatig last heeft van een wisselende stoelgang is Beaphar Darmreiniger ook een prima supplement. Dit is een zuiver plantaardig natuurproduct. De darmwerking wordt bevordert en de darmflora in stand gehouden. Ideaal als hulpmiddel bij dunne en harde ontlasting. Darmreiniger bevordert tevens de afvoer van opgelikte haren, waardoor het helpt haarballen te voorkomen.
Hoe kun je diarree bij je kat voorkomen?
Niet alle vormen van diarree zijn makkelijk te voorkomen. Wel kun je het darmstelsel van je kat ontlasten en de volgende maatregelen nemen:
- Wissel zo min mogelijk van voeding, het darmstelsel van een kat went aan een bepaalde voeding. Variatie in voeding is voor katten niet nodig. Wisselingen zijn een extra belasting voor het spijsverteringsstelsel.
- Geef een kwalitatieve voeding met hoogwaardige ingrediënten. Deze zijn makkelijker te verteren en geven een betere kwaliteit ontlasting.
- Ontworm je kat regelmatig om wormbesmetting te voorkomen.
Hopelijk heb je met dit artikel diverse mogelijkheden om jouw maatje zich snel beter te laten voelen en herstellen. Veel beterschap!