Wormen hond: welke soorten zijn er?
Wormen bij de hond komen regelmatig voor. Vrijwel alle puppy’s zijn vanaf de geboorte al besmet met wormen en ook daarna komt je hond er regelmatig opnieuw mee in contact. Je hond kan eenvoudig een wormbesmetting oplopen tijdens het uitlaten of zelfs gewoon in je tuin. Je hond loopt over besmette grond, likt de poten af en krijgt op die manier de eitjes binnen. Ook door contact met prooidieren of het eten van vers vlees kan je hond een besmetting oplopen.
Er zijn verschillende soorten wormen waar je hond mee besmet kan raken. Een wormbesmetting is van invloed op de gezondheid van je hond. In welke mate ligt aan de wormsoort. We zetten de belangrijkste wormen bij honden voor je op een rij:
Spoelwormen bij de hond
De spoelworm (Toxocara Canis) is een grote maagdarmworm. Het is een ronde worm die tot 15 centimeter lang wordt, met een geelwit tot roze kleur. Het is in Nederland een van de meest voorkomende wormen bij de hond: 5% van de honden is met deze wormen besmet, en nagenoeg 100% van de pups. Je leest er meer over in ons artikel over spoelwormen.
Lintwormen bij de hond
Een andere soort worm waar je hond mee besmet kan raken is de lintworm. Het is een platte, witte worm die in de darm van je hond leeft. Lintwormen komen in heel Europa voor en er bestaan verschillende soorten van. Je leest er alles over in het artikel over lintwormen.
Haakwormen bij de hond
Haakwormen komen vooral voor bij zwerfhonden, honden in kennels en asiels maar kunnen ook bij huishonden voorkomen. De haakworm is een rondworm van ongeveer een centimeter lang. Deze wormen leven bij je hond in de dunne darm en tasten de darmwand aan. De Unicinaria stenocephala komt in heel Europa voor, terwijl de Ancylostoma caninum vooral in Centraal- en Zuid-Europa voorkomt.
Je hond kan deze wormen als volgt krijgen: de eitjes van haakwormen worden via de ontlasting uitgescheiden, vaak door vossen. De larven komen uit de eitjes, waarna ze door je hond kunnen worden ingeslikt. Dit gebeurt door het oplikken van besmette grond (bijv. via het likken van de poten). Larven van de Ancyclostoma kunnen ook via de voetzolen naar binnen dringen. Ze reizen dan via het bloed naar de darmen. Pups kunnen ook besmet worden via de moedermelk.
Bij een besmetting met deze wormen kan je hond last krijgen van gewichtsverlies, diarree, bloedarmoede, een verminderde conditie en slechte groei. Bij pups kan acute bloedarmoede optreden, wat soms tot sterfte leidt.
Zweepwormen bij de hond
De zweepworm (Trichuris vulpis) is een rondworm die in de dikke darm van je hond leeft. Hij komt vooral voor in Centraal- en Zuid-Europa. Ook in Nederland kunnen deze wormen bij de hond voorkomen; ze worden regelmatig aangetroffen in kennels en asiels. Hij wordt daarom ook wel de kennelworm genoemd.
Besmette honden kunnen wel tot een jaar lang eitjes blijven uitscheiden. Deze worden beschermd met een dikke eischaal, en kunnen daarom jarenlang in de omgeving overleven. Als de eitjes worden ingeslikt komen ze in de darmen terecht.
Bij een ernstige infectie bezorgen deze wormen je hond diarree, slijmerige ontlasting en gewichtsverlies.
Longwormen bij de hond
De longworm is een worm die steeds vaker ook in Nederland wordt gesignaleerd. In Nederland kunnen bij honden de Angiostogylus vasorum (Franse hartworm) en de Oslerus osleri voorkomen. Een besmetting met deze wormen bij je hond kan dodelijk zijn! Je leest er meer over in ons artikel Longworm bij hond en kat, wat is goed om te weten?
Hartwormen bij de hond
De hartworm is een draadworm die leeft in de longslagader van je hond. De Dirofilaria immitis komt voornamelijk voor in Zuid- en Oost-Europa. Een hartworminfectie kan dodelijk zijn voor je hond. Meer informatie over hartworm en verwante Dirofilaria repens lees je in ons artikel Hartwormen bij hond en kat.
Oogwormen bij de hond
De oogworm kwam eerst alleen voor in het Verre Oosten, maar is inmiddels ook in Europa gesignaleerd. Hij komt nog niet in Nederland voor, maar wordt jaarlijks toch een aantal keer ontdekt bij honden die mee op vakantie zijn geweest. De oogworm wordt overgedragen door fruitvliegjes, die geïnfecteerde larfjes achterlaten op het oog. Dit worden wormpjes die je soms met het blote oog kunt zien zitten. Wees na een vakantie in het buitenland dus alert als je hond last van de ogen krijgt. Een besmetting met oogwormen kan zorgen voor een ontsteking van het oog en in het ergste geval voor blindheid zorgen bij je hond. Heb je het vermoeden dat je hond last heeft van oogwormen? Raadpleeg dan je dierenarts.
Wat kun je tegen wormen bij je hond doen?
Wormen bij je hond kunnen op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen. Het is daarom aan te raden om je hond regelmatig te ontwormen óf een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Hoe vaak dit nodig is lees je in ons artikel Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen.