kat met tekenbeet

Jouw hond of kat heeft een tekenbeet! Wat moet je nu doen?

Het is altijd schrikken en ook wel een beetje vies wanneer je een teek aantreft op je hond of kat. Deze parasiet wil je eigenlijk niet tegenkomen op je huisdier. Teken brengen risico’s met zich mee, omdat ze ziektes kunnen overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of Ehrlichiose. Wanneer je hond of kat een tekenbeet heeft is de eerste prioriteit om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe je dit moet doen en wat je daarna nog kunt, lees je in dit artikel.

Een tekenbeet bij je hond of kat: Eerst de teek verwijderen!

De meeste honden katten met een tekenbeet, hebben dit zelf niet direct in de gaten. Op het moment dat teken steken spuiten ze een verdovende vloeistof in, die ervoor zorgt dat honden en katten niet merken dat ze gestoken worden. Wanneer je een teek ziet bij je hond of kat haal je deze zo snel mogelijk weg. Klik hier voor de instructie voor het verwijderen van teken bij je hond.

Als een kat in de gaten krijgt dat ze een teek hebben, zijn ze vaak erg bedreven om te teek te vangen. Soms zit de teek op een onbereikbare plek, of zie jezelf de teek eerder, in beide gevallen geldt ook bij katten, dat het belangrijk is de teek zo snel mogelijk weg te halen. Hoe je dit doet lees je hier: een teek verwijderen bij je kat.

Nazorg na het verwijderen

Een verwijderde teek stop je in een flesje, zakje of plak je vast tussen 2 plakbandjes zodat de teek er niet uit kan en gooi je weg als restafval. Op deze manier kan deze teek geen nieuwe tekenbeet bij je hond, kat of jezelf veroorzaken.

Het is ook mogelijk om teken op te sturen naar een laboratorium en te laten testen of ze besmet zijn met ziekteverwekkers. Als een besmette teek op je huisdier zat, wil dat echter niet direct zeggen dat je hond of kat ziek wordt. Hoe korter de teek aanwezig was, hoe kleiner de kans.

Noteer de datum en waar op het lichaam van de hond of kat een tekenbeet was, of maak hiervan een foto. De plek waar de teek aangehecht heeft gezeten kan rood kleuren. Deze verkleuring verdwijnt over het algemeen binnen 1-2 weken. Als je hond of kat binnen enkele weken tot maanden na een tekenbeet koorts krijgt, sloom wordt of kreupel loopt, of de rode plek verdwijnt niet na 2 weken, adviseren we om contact op te nemen met je dierenarts en aan te geven wanneer je de teek verwijdert hebt.

Wat kun je doen om een tekenbeet bij hond of kat te voorkomen?

Wanneer je in een gebied woont waar veel teken aanwezig zijn, of wanneer je merkt dat jouw kat of hond vaak een tekenbeet heeft, kun je preventieve maatregelen nemen.

Bij uitlaten kan het bijvoorbeeld helpen om uw wandelroute aan te passen en/of meer in open velden/ruimtes of op paden te wandelen. Teken zitten namelijk vooral in struiken en hoog gras; door deze zoveel mogelijk te vermijden en meer op open vlaktes en paden te blijven, is de kans op het oplopen van teken een stuk kleiner.

Daarnaast kun je je huisdier beschermen om het risico dat je hond of kat een teek oploopt te verkleinen.

Voor katten kun je kiezen voor COMBOtec spot-on, of de FIPROtec spray.
Voor honden is een middel waarmee je een goede bescherming biedt Beaphar ProtecTix®. Eén van de belangrijkste eigenschappen van ProtecTix® is dat het ook een sterk werende werking heeft, waardoor teken behandelde dieren zullen mijden en dus ook minder vaak zullen bijten.