hond loopt mank

Mijn hond loopt mank, wat kan ik er aan doen?

Als gevolg van pijn of ander ongemak kan je hond mank lopen. Het kan verschillende oorzaken hebben en daarmee hangt ook samen wat je er aan kan doen. Lees in dit artikel daar meer over en hopelijk geeft dit artikel je de informatie om je maatje weer snel met plezier te laten bewegen.

Wat is mank lopen

Als je hond nergens last van heeft, zal hij soepel en met een vloeiend patroon bewegen. Als er afwijkingen in dit patroon ontstaan, zie je dat je hond mank loopt. Het mank lopen kan zich bij één van de poten voordoen of zelfs bij meerdere poten. Het looppatroon kun je onderverdelen in twee fases:

  • De standfase, dus het moment dat de poot op de grond staat
  • De bewegingsfase, dus het moment dat de poot naar voren beweegt


Elke afwijking in het looppatroon maakt dat je hond mank loopt, ook wel manken of kreupel lopen genoemd. Door het mank lopen zorgt je hond dat hij een poot ontlast, omdat hij zo een pijnlijke poot kan ontzien en dan kan lopen zonder al te veel pijn. De poten worden dus ongelijk belast en zo ontstaat een afwijkend looppatroon.
Als jouw hond mank loopt is het belangrijk verder te onderzoeken hoe dit komt. Wij adviseren je om contact op te nemen met je dierenarts.

Voordat je naar de dierenarts gaat, is het belangrijk om duidelijk te hebben wanneer je hond mank loopt. Stel jezelf de volgende vragen en noteer de antwoorden. Dit zal jouw dierenarts helpen om een goed eerste beeld te krijgen:

  • Wanneer liep je hond voor het eerst mank? Was er toen een duidelijke aanleiding?
  • Zijn de klachten geleidelijk ontstaan, of was je hond ineens mank?
  • Is je hond steeds aan dezelfde poot mank?
  • Zijn de klachten altijd zichtbaar? Wanneer wel/niet?
  • Zijn er situaties wanneer de klachten erger zijn? (bijvoorbeeld na een lange wandeling, bij veel inspanning, of juist na lang rusten)
  • Heeft je hond ook pijn bij aanraking?
  • Is er een gedeelte van de pijnlijke poot gezwollen/warm?


Met deze informatie help je jouw dierenarts bij een aanvullend onderzoek. 
 

Waardoor loopt een hond mank

Kreupelheid of manken kan heel erg veel verschillende oorzaken hebben. Wellicht heb je zelf een vermoeden van de oorzaak. Wij noemen hier diverse uiteenlopende oorzaken, dat wil niet zeggen dat er geen andere oorzaken mogelijk zijn. Onderstaande opsomming is vooral om jou een idee te geven dat er zeer veel redenen kunnen zijn dat je hond mank loopt.

Diverse mogelijke oorzaken van mank lopen:

  • Verstuiking, verrekking
    Bijvoorbeeld doordat je hond zich heeft verstapt in een kuil of tijdens zeer enthousiast spelen
  • Insectenbeet
    Een steek van een insect, zoals een wesp in de poot of voet kan pijnlijk zijn en daardoor de klachten verklaren. En let op! Als gevolg van een tekenbeet kan een hond de ziekte van Lyme oplopen. Het meest voorkomende verschijnsel daarbij is een ontsteking van de gewrichten, wat zich kan uiten in kreupelheid en pijn
  • Klitten in de vacht
    Een klit kan tijdens het bewegen aan de huid trekken, waardoor de hond zich afwijkend gaat bewegen
  • Gewrichtsproblemen
    Dit kan variëren van een botbreuk, tot artrose , tot een gewricht uit de kom. Maar dit kunnen ook aangeboren (erfelijke) afwijkingen zijn
  • Problemen aan de spieren of pezen
    Bij een slechte conditie van de spieren en pezen kan er een afwijkend looppatroon ontstaan
  • Ontsteking
    Bijvoorbeeld in de gewrichten, aan de poten, de voetzolen of misschien een nagel
  • Beschadiging aan de huid/nagels
    Bijvoorbeeld doordat je hond in iets scherps heeft gestaan, of omdat er tijdens het spelen een nagel is ingescheurd/afgebroken
  • Kneuzing
    Omdat hij bijvoorbeeld met zijn poot tussen de deur heeft gezeten


Jouw dierenarts kan je helpen met het achterhalen van de oorzaak waarom jouw hond mank loopt. Eerst zal hij naar jouw verhaal luisteren en diverse vragen stellen. Daarna zal jouw dierenarts de volgende onderzoeken uitvoeren:

  • Voelen aan de gewrichten
  • Bekijken hoe de hond staat en beweegt
  • De gewrichten langzaam bewegen om te bepalen wat de pijn veroorzaakt
  • Indien hij het noodzakelijk vindt zal hij aanvullend een röntgenfoto of CT-scan maken om de structuren in de poot te beoordelen


Met dit totale onderzoek kan je dierenarts bepalen wat de oorzaak is dat jouw hond mank loopt.
 

De behandeling van een hond die mank loopt

Er is op voorhand niet te zeggen wat de beste behandeling is voor jouw hond die kreupel loopt. Het hangt namelijk helemaal af van de oorzaak. Je kunt je voorstellen dat bij een ontsteking een heel andere behandeling nodig is dan bij een botbreuk.

In sommige gevallen is medicatie nodig, in andere gevallen rust en in weer andere gevallen misschien zelfs een operatie. Bij gewrichtsproblemen kun je ook denken aan supplementen die de gewrichtsfunctie van jouw hond ondersteunen .

Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond mank loopt?

Wat goed dat je wilt voorkomen dat jouw hond mank gaat lopen. Ons advies is ook, wacht niet tot er problemen zijn neem uit voorzorg maatregelen. Zo doe je er alles aan om problemen en ongemak voor jouw hond te voorkomen. Door de spieren en gewrichten in goede conditie te houden kun je zo goed mogelijk je best doen om voor elkaar te krijgen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan altijd gebeuren. 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit, maar uit voorzorg kun zorgen voor een goede conditie van de pezen, spieren en gewrichten:

  • Laat je hond zo gelijkmatig mogelijk opgroeien, geef tijdens de groei een goede kwaliteit voeding die is afgestemd op zijn behoefte. Tijdens de groei wordt de basis van de gewrichten gelegd, van een goede basis heeft jouw hond de rest van zijn leven plezier
  • Zorg om bovenstaande reden voor pups ook voor gedoseerde beweging en maak in het begin niet te lange wandelingen. Als grove richtlijn wordt vaak aangehouden om de lengte van de wandeling 1 minuut per week dat je pup oud is te laten duren. (dus pup van 8 weken uit 8 minuten wandelen)
  • Een gezond gewicht zorgt voor minder belasting en dus minder slijtage van de gewrichten
  • Het uit voorzorg geven van een supplement  kan helpen de gewrichtsfunctie te ondersteunen en gezonde gewrichten te behouden
  • Denk bij hondensport/training aan een goede warming up, zoveel mogelijk gelijkmatige belasting en vergeet niet de cooling down


Wil je meer weten over artrose bij de hond als oorzaak van mank lopen? Lees dan ons BLOG-artikel specifiek over artrose. Of wil je meer weten over voedingsstoffen voor de gewrichten? Lees dan ons artikel over ingrediënten die de gewrichtsfunctie kunnen ondersteunen.