Leer vlooien te herkennen bij hond en kat
Plotseling of vaak krabben, likken of bijten aan de vacht kan verschillende oorzaken hebben. Één van de oorzaken kan een vlooienbesmetting zijn. Getsie, die nare beestjes wil jij vast niet in je huis… Vlooien bij je hond en kat herkennen doe je op verschillende manieren. Gebruik dit artikel om te bepalen of je hond of kat vlooien heeft.
Vlooien herkennen: zo zien ze eruit
Er bestaan verschillende vlooiensoorten. De vlo waar honden en katten het vaakst last van hebben is de kattenvlo. Kattenvlooien hebben lange poten waarmee ze ver kunnen springen en ze zijn 2-3mm groot. Zo zien de volwassen kattenvlooien er uit:
Wil je meer weten over de andere soorten vlooien die bestaan? Lees dan ons artikel: Vlooiensoorten; Hondenvlooien, kattenvlooien, mensenvlooien of vogelvlooien wat is het verschil.
Vlooien herkennen bij je hond en kat in de vacht
Een goede manier om vlooien te herkennen bij je hond en kat is door vacht grondig te controleren. Kijk vooral naar de buik, nek, achter de oren en in de oksels. Dit zijn warmere plekken waar vlooien graag zitten.
Een andere manier om vlooien te herkennen bij je hond en kat is op zoek te gaan naar vlooienpoep in de vacht van je huisdier. Klinkt misschien wat vies, maar het is wel een zeer effectieve en eenvoudige methode. Zo pak je dat aan:
- Kam de vacht met een hele fijne vlooienkam.
- Als je donkere korreltjes vindt leg je deze op een vochtig keukenpapiertje.
- Komt er een rood/bruin kringetje omheen dan is het een vlooienpoepje en heeft je huisdier vlooien.
Vlooien, vlooienlarven, vlooieneitjes en vlooienpoppen
Vlooien herkennen bij je hond en kat doe je niet alleen te doen door het zoeken naar volwassen vlooien. Een vlo doorloopt namelijk verschillende stadia in zijn levenscyclus. Sterker nog, volwassen vlooien op je huisdier vormen slechts 5% van het vlooienprobleem. 95% van het vlooienprobleem zit in je huis. Vergeet dus niet de omgeving op de juiste manier te behandelen als je ze wilt bestrijden in huis. Tips nodig? Lees dan ons artikel: Vlooien bestrijden in huis; zo doe je dat snel en effectief.
Niet elk vlooienstadium is even goed te zien of bestrijden. Wil je meer weten over de verschillende vlooienstadia? Lees dan het artikel: De vlooiencyclus: hoe een vlo zich ontwikkelt van ei tot volwassen vlo.
Vlooien herkennen en dan bestrijden
Heb je ontdekt dat je hond of kat vlooien heeft? Dan is het tijd voor actie, want jij helpt je maatje hier graag zo snel mogelijk vanaf.
Het is belangrijk om vlooien te bestrijden volgens een gestructureerd 4-stappenplan. Een echte vlooienplaag onder controle krijgen kun je wel een tijdje zoet mee zijn. Zorg er dus voor dat je ook preventief aan de slag gaat om vlooien in de toekomst te voorkomen met de juiste producten. Lees voor tips en mogelijkheden ons artikel: Vlooien voorkomen bij je hond of kat; hoe je dit doet en waarom je dit wilt.