Wormen bij je kat: deze soorten komen voor
Wormen bij de kat komen vaker voor dan je misschien denkt. Kittens worden via de moedermelk al besmet met spoelwormlarven en krijgen dus al vroeg te maken met spoelwormen. Later kan je kat o.a. een wormbesmetting oplopen door het eten van besmette muizen, slakken of vogels, door contact met grond die besmet is of door het oplikken van een besmette vlo.
Er zijn verschillende soorten wormen waarmee je kat besmet kan raken. Een wormbesmetting heeft invloed op de gezondheid van je kat. In welke mate is afhankelijk van de wormsoort. We hebben de belangrijkste wormsoorten bij katten voor je op een rijtje gezet:
Spoelwormen bij de kat
De spoelworm is een grote maagdarmworm. Deze ronde worm kan 15 centimeter lang worden, en is geelwit tot roze van kleur. Van de wormen die je kat kan krijgen is dit de soort die het meeste voorkomt in Nederland. In ons artikel over spoelwormen lees je er alles over.
Lintwormen bij de kat
De lintworm is ook een wormensoort die bij de kat veel voorkomt. Het is een witte, platte worm die leeft in de darm van je kat. Er bestaan verschillende soorten lintwormen. Voor meer informatie over deze wormen bij je kat (of hond) lees het artikel Lintworm bij hond en kat, alles wat je moet weten.
Haakwormen bij de kat
Haakwormen bij de kat (met name de ancylostoma tubaeforme) komen eigenlijk vooral bij zwerfkatten voor en kunnen voorkomen in een asiel of cattery. De haakworm behoort tot de rondwormen en wordt ongeveer 1 centimeter lang. Deze wormen leven bij de kat in de dunne darm en tasten de darmwand aan.
Een kat kan besmet raken met deze wormen door de opname van haakwormlarven vanuit de omgeving (door inslikken, bijv. als de kat op besmette ondergrond gelopen of gelegen heeft en zich wast) maar ook door het binnendringen van de huid, waarna de larven migreren naar de darmen. Kittens kunnen besmet worden via de moedermelk.
Besmette katten kunnen van haakworm chronisch diarree met bloed krijgen, gewichtsverlies en in ernstige gevallen zelfs bloedarmoede. Vooral voor kittens kan dat levensgevaarlijk zijn.
Longworm bij de kat
Katten kunnen net als honden een longwormbesmetting oplopen. Bij katten is het echter een andere soort, de Aelustrongylus abstrusus. Longwormen kunnen bij je kat o.a. voor een vervelende hoest en ademhalingsmoeilijkheden zorgen. In het artikel Longworm bij hond en kat, wat is goed om te weten? Lees je er meer over.
Hartwormen bij de kat
De hartworm (Dirofilaria immitis) is een draadworm die voorkomt bij katten en honden in Zuid- en Oost-Europa. Deze wormen komen bij de kat veel minder vaak voor dan bij de hond. Toch blijft het belangrijk je kat goed te beschermen als deze mee op vakantie gaat, want je kat kan eraan overlijden. Meer informatie over de hartworm en verwante soort Dirofilaria repens lees je in ons artikel over hartwormen bij hond en kat.
Oogworm bij de kat
De oogworm komt nog niet in Nederland voor, maar is wel een worm om rekening mee te houden als je kat mee op vakantie gaat. De oogworm wordt overgedragen door fruitvliegjes, die geïnfecteerde larfjes achterlaten op het oog. Een besmetting kan zorgen voor een ontsteking van het oog en in het ergste geval leiden tot beschadigingen van de oogbol en blindheid. Raadpleeg altijd je dierenarts als je oogwormen vermoed bij je kat.
Wat kun je tegen wormen doen?
Om te voorkomen dat wormen bij je kat voor gezondheidsproblemen zorgen is het verstandig je kat regelmatig te ontwormen óf een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Hoe vaak? Dat lees je in ons artikel hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen.